Oorsprong van de term “Click and Collect

Wat is Click and Collect?

De term “click and collect”, “click & collect” of “click et collect” werd in 2009 gepatenteerd door het merk Darty. Naarmate Darty het begrip in de openbaarheid heeft gebracht, is “click and collect” echter een algemene term geworden waarmee een volwaardige aankoopmethode wordt aangeduid.

Hoe werkt het? De consument plaatst een bestelling op een e-commercesite (hij “klikt” om online te bestellen) en gaat naar het fysieke verkooppunt om zijn product af te halen (hij gaat om zijn product “af te halen”). In die zin is het een “omnichannel”-benadering van de handel, d.w.z. een benadering waarbij zowel van digitale als van traditionele detailhandel gebruik wordt gemaakt.

Hoe werkt Click & Collect?

De formule bestaat er voor de handelaar in, zijn aanbod on line, d.w.z. op zijn eigen site, te zetten. De klant maakt zijn keuze, koopt zijn product online, en haalt het direct op bij het verkooppunt.

Het is de verantwoordelijkheid van de detailhandelaar om de klant per e-mail of telefoon te informeren over de datum van beschikbaarheid van het product en de beschikbare afhaaltijden. Betaling geschiedt online of bij afhaling.

Sommige detailhandelaren bieden ook de mogelijkheid van traditionele levering bij de klant thuis of afhaling van de bestelling in een plaatselijke winkel. Dit maakt het bovendien mogelijk het voorraadbeheer te optimaliseren, de behandeling van verzoeken van klanten te vergemakkelijken, toegang te hebben tot bestelhistorieken, enz. Andere functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld online betaling, kunnen optioneel blijven.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Door u te registreren, stemt u in met de opslag van uw gegevens door Pick and Collect. Wij zullen uw informatie met respect behandelen en uw gegevens zullen strikt vertrouwelijk blijven, in overeenstemming met ons privacybeleid.