Click and Collect: de geschiedenis

In het begin van de jaren 2000 lanceerden sommige bedrijven “click and collect”-diensten. Deze worden verschillende dingen genoemd en kennen verschillende varianten: rijden, bijvoorbeeld, wanneer de aankopen met de auto worden afgehaald, enz. In de fastfoodsector (pizzeria’s, hamburgers, broodjeszaken, saladebars, bagels, enz.) biedt “click and collect” de mogelijkheid om de wachtrijen tijdens piekuren tot een minimum te beperken. Aanvankelijk was inzameling in de winkel voorbehouden aan grote detailhandelaren, maar nu beginnen ook zelfstandigen er gebruik van te maken.

In 2008 en in de jaren 2010 hebben studies de omvang van het fenomeen van het voorbereiden van aankopen op het internet belicht. Het management van verschillende detailhandelsbedrijven werd zich bewust van het fenomeen en overwoog dit type van voorbereiding op internetwinkelen en afhaling in de winkel in te voeren. De aanpak wordt dan gezien als een manier om winkelnetwerken en het internet met elkaar te verzoenen (de betrokken bedrijven worden soms “bricks and clicks” genoemd), maar ook om oplossingen te vinden voor perioden van hoog verbruik.

Sinds 2020 en de crisis van Covid-19, na de opeenvolgende opsluitingen en sluitingen van bepaalde zogenaamde “niet-essentiële” winkels, zijn er oplossingen ontwikkeld zodat lokale winkels ook “click and collect” kunnen aanbieden. Soms wordt overheidssteun of steun van de plaatselijke overheid verleend. Het is de bedoeling een deel van de activiteit van verschillende plaatselijke bedrijven in stand te houden: restaurants, kledingwinkels, boekhandels en andere. Bijna de helft van de boekhandels in Europa gebruikt deze distributiemethode tijdens de tweede beheersingsperiode in 2020. Sommige detailhandelaren gebruiken een meer traditionele variant van click and collect: klanten bellen of sturen een bericht op sociale netwerken om een product te reserveren en een afspraak te maken aan de winkeldeur. Deze antwoorden op de beperkingen van de insluiting en de winkelsluitingen maken deel uit van een evolutie die is begonnen en duurzaam kan blijken te zijn.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Door u te registreren, stemt u in met de opslag van uw gegevens door Pick and Collect. Wij zullen uw informatie met respect behandelen en uw gegevens zullen strikt vertrouwelijk blijven, in overeenstemming met ons privacybeleid.